Nagyvilág

Halálbüntetésről szavazhatnak Svájcban?

Megkezdheti az aláírásgyűjtést az a héttagú csoport Svájcban, amely a halálbüntetés visszaállításáról szóló népszavazás kiírását szorgalmazza.

A javaslat kezdeményezői szerint ezzel az ítélettel, a gyilkossággal végződő szexuális bűntettek elkövetőit kellene sújtani. A svájci csoportnak az ügyben tartandó népszavazás kiírásához 2012-ig 100 ezer aláírást kell összegyűjtenie.

A népszavazás elsőszámú kezdeményezője, aki egy áldozat hozzátartozója, bizottságot hívott életre, amely a népszavazáshoz szükséges aláírásokat gyűjti majd. „A halálbüntetés a logikus és igazságos büntetés az ilyen jellegű bűncselekmények esetén” – olvasható a népszavazás kiírását szorgalmazók véleménye a nemi erőszakkal egybekötött gyilkosságról.

Ha a lakosság körében elegendően támogatják a referendum megtartását, következő lépésként – még a voksolás előtt – a parlamentnek is jóvá kell azt hagynia. A halálbüntetés visszaállítására pedig csak azután kerülhet sor, ha a svájci lakosság abszolút többsége, illetve a kantonok többsége emellett szavaz.

Svájcban 1942-ben törölték el a polgári büntető törvénykönyvben a halálbüntetést, 1992-ben pedig háború esetére is törölték azt a katonai büntető törvénykönyvből. Az utolsó kivégzés 1944-ben történt. 1985-ben sikertelen kísérletet tettek, hogy népszavazást írjanak ki a kábítószer-kereskedést halállal sújtó büntetés bevezetésére.

Az Amnesty International jogvédő szervezet adatai szerint jelenleg 58 országban létezik még a halálbüntetés intézménye, Európában pedig egyedül Fehéroroszországban van az érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik