Nagyvilág

Megkezdték a független képviselők “körbeudvarlását”

Nincs többség, valószínűleg kisebbségi kormányzás következik Ausztráliában.

A jelek szerint a két nagy ausztrál párt megkezdte a független képviselők “körbeudvarlását”, mert egyre inkább úgy fest: egyikük sem szerezte meg a parlamenti többséget a szombati előrehozott törvényhozási választásokon.

A 150 tagú parlamentben 76 mandátum birtokában lehet többségi kormányt alakítani. A jelen állás szerint a Tony Abbott vezette konzervatív liberális koalíció 73, míg a kormányfő, Julia Gillard Munkáspártja 72 képviselői helyre számíthat. Eközben az előrejelzések szerint négy független és egy zöldpárti jelölt bejutott a parlamentbe. Nagy valószínűséggel a két nagy párt már most meg akarja szerezni a támogatásukat a kormányalakításhoz.

Egyikük, Tony Windsor elmondta: (helyi idő szerint) vasárnap este előbb a kormányfő, majd az ellenzék vezére hívta fel őt telefonon, és mindketten “igen baráti hangon” gratuláltak neki választási szerepléséhez.

Windsor és egy másik bejutó független jelölt hangoztatta, hogy a parlamenti többség híján készek tárgyalni a nagy pártokkal, mert stabil kormányzást és parlamentet akarnak, de egyikük sem árulta el, melyik pártot támogatná szükség esetén.

Szakértők már korábban sem tartották kizártnak, hogy egyik nagy induló sem szerez abszolút többséget, s akkor a független jelöltek, illetve a zöldek pártja lesz a mérleg nyelve – kisebbségi kormány alakul, ezeknek az erőknek a külső támogatásával.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik