Nagyvilág

Irán a világ békeszerető népeinek védőernyője akar lenni

A perzsa állam tovább fejleszti hadseregét.

Irán képessé akar válni arra, hogy ha fenyegetést észlel, megelőző csapást mérjen, bár elsőként sosem fog támadni – jelentette ki Mahmud Ahmadinezsád államfő azon az ünnepségen, amelyet országa első saját gyártmányú, nagy hatósugarú, pilóta nélküli bombázója bemutatásán mondott. “Ha akad egy olyan tudatlan vagy egoista vagy zsarnok, aki agressziót akar, akkor védelmi minisztériumunknak képesnek kell lennie levágni az agresszor kezét, mielőtt az agresszió bekövetkezik. El kell jutnunk oda, hogy Irán védőernyője legyen minden békeszerető népnek a világ agresszoraival szemben. Nem akarunk támadni sehol, és Irán sosem szánja el magát támadásra, de forradalmunk nem maradhat tétlen a zsarnoksággal szemben, s nem lehetünk közömbösek” – hangoztatta az elnök, és leleplezte a bombázó drón négy méter hosszú prototípusát az iráni hadsereg tisztjei előtt. Az eseményt élőben közvetítette az iráni állami televízió.

A pilóta nélküli, különféle bombák célba juttatására alkalmas gépet a csapásmérés farszi megfelelője szerint Karrarnak nevezték el. POntos paramétereit nem közölték.

Irán az Irakkal 1980 és 1988 között vívott háború idején indította be fegyverfejlesztési programját, hogy ellensúlyozza az amerikai fegyverembargó hatását. A nyolcvanas évek vége óta gyárt felderítésre használt robotrepülőgépeket, s 1992 óta harckocsikat, páncélozott szállítóeszközöket, rakétákat, torpedókat és vadászgépet is. Az utóbbi időben mini-tengeralattjárókkal és föld-föld rakétával gyarapodott a hazai gyártású iráni arzenál, s bejelentették, hogy a következő három évben magas pályán keringő műholdakat is felbocsátanak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik