Nagyvilág

XVI. Benedek pápa pénzsegélyt adott a csehországi árvízkárosultaknak

Huszonötezer eurós pénzsegélyt nyújtott az észak-csehországi árvíz károsultjainak a pápa - jelentette be a Vatikán prágai képviselete pénteken.

Segélykéréssel XVI. Benedeket a cseh katolikus egyház, konkrétan a litomericei püspök szólította meg azután, hogy a pápa imáiban említette az árvíz sújtotta észak-csehországi régiót.

XVI. Benedek ajándékát az egyház fogja szétosztani a károsultak között – közölte Jana Michálková, a püspökség szóvivője.

Észak-Csehországot augusztus első felében sújtotta árvíz, amelynek öt halálos áldozata volt. A legújabb összesítés szerint az állami vagyonban – elsősorban a közlekedési infrastruktúrában – esett károk megközelítik a 4,5 milliárd koronát, ami mintegy 50 milliárd forintnak felel meg. A lakossági vagyonban esett kár pedig meghaladja a félmilliárd koronát.

A cseh kormányzat azonnal gyorssegélyt szavazott meg a régiónak. Ezen kívül a civil szervezetek is gyűjtéseket indítottak. A humanitárius szervezetek számláira a cseh lakosság eddig már több mint 30 millió koronát – mintegy 350 millió forintnak megfelelő összeget – utalt át.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik