Nagyvilág

Megverték a minisztert

Tüntetők támadtak egy miniszterre a Kirgizisztán déli részén fekvő Os városában pénteken.

A településen körülbelül háromezren követelték az ország elnökének lemondását, mert úgy tudták, hogy a központi kormányzat le akarta váltani a város vezetőjét. A munkaügyi miniszter megpróbálta lenyugtatni a tömeget, amikor megverték. Ajgul Riszkulova később autóval elmenekült a helyszínről.

Os polgármestere, az ország új vezetését élesen kritizáló Melisz Mirzakmatov napok óta nem jelent megy nyilvánosan. Azóta, hogy a biskeki kormány képviselőivel tárgyalt. Így elterjedt, hogy leváltották. Péntek reggel azért gyűltek össze a tüntetők, hogy támogatásukról biztosítsák. A politikus nem sokkal később, délben megjelent közöttük. Beszédében elmondta, hogy a kormány három napig fogva tartotta. Közben megpróbálták rávenni, hogy mondjon le, de Mirzakmatov biztosította híveit, hogy nem megy sehova.

A kirgiz elnök, Roza Otunbajeva a tüntetés után nyilatkozatot adott ki, amelyben jelentéktelennek nevezte a tiltakozó akciót, és tagadta, hogy a kormány le akarta volna váltani a népszerű városvezetőt.

Kirgizisztánban áprilisban űzték el Kurmanbek Bakijev elnököt. Júniusban súlyos etnikai zavargások törtek ki az ország déli részén, a kisebbségben lévő üzbégek és kirgizek között. A harcokban, amelynek egyik fő színtere Os városa volt, nagyjából négyszáz ember halt meg, és körülbelül 400 ezer üzbég hagyta el otthonát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik