Nagyvilág

Kurdok kötöttek ki Itáliában

Százhuszonkét illegális kurd bevándorló, közöttük 35 gyermek, ért partot egy gumicsónakon csütörtökre virradó éjjel a dél-olaszországi Calabria régióban.

A menekülteket Törökországból szállította egy luxushajó, amelynek fedélzetén hat napot töltöttek. Az olasz partok közelében felfújható csónakba helyezték át őket, és így kötöttek ki végül az egyik calabriai város, Riace közelében. A kurdokra egy főútvonal mentén figyelt fel néhány autós, akik értesítették a rendőrséget.

Az emberkereskedők egyre gyakrabban választják a luxushajót a menekültek Olaszországba csempészéséhez, hogy kikerüljék az ellenőrzést. Néhány héttel ezelőtt egy a délkelet-olaszországi Apúlia (Puglia) régió partjainál kikötő hajó fedélzetén 60, kabinokban összezsúfolt bevándorlóra bukkant a parti őrség. Nem sokkal később Szardínia déli partjainál horgonyoztak le menedéket kereső algériaiak. Az elmúlt hetekben a szép idő és a magas hőmérséklet kedvezett az Olaszországba irányuló illegális bevándorlásnak. A menekültek célállomása már nem az olasz Guantánamónak is nevezett Lampedusa, hanem az attól északabbra lévő kisebb sziget, Linosa.
Az emberkereskedők új és veszélyesebb útvonalakat keresnek, nehogy leleplezzék őket – figyelmeztet Oliviero Forti, az olasz Caritas jótékonysági szervezet bevándorlásügyi részlegének vezetője. Ennélfogva már nemcsak Szicíliában, hanem Szardínia szigetén és a délkelet-olaszországi Apúlia régióban is lehet számítani illegális bevándorlókra. Az olasz belügyminisztérium vitatja, hogy ismét tömeges bevándorlás kezdődött volna a Földközi-tengeren keresztül. „Az illegálisan partot érők száma a Líbiával múlt évben kötött együttműködési egyezmény nyomán 88 százalékkal csökkent, és az elmúlt napok történései semmiképp sem jelentik a probléma kiújulását” – közölte a belügyi tárca.

Az olasz Caritas legfrissebb adatai szerint jelenleg 700 ezer és egymillió közé tehető az Olaszországban élő illegális migránsok száma. Többségük turistavízummal vagy a szezonális munkavégzéshez szükséges engedéllyel érkezik Itáliába, és csak kevesen választják a beutazás veszélyes formáját, a Földközi-tenger lélekvesztőkkel, rozsdás hajókkal történő átszelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik