Nagyvilág

90 eltűntje van a kínai sárlavinának

Már legalább kilencven eltűntje van annak a sárlavinának, amely a délnyugat-kínai Jünnan (Yunnan) tartományban temetett be házakat, sodort el falusiakat.

Szerdán hajnali fél kettő tájban nagy eső közepette a hegyekről lezúdult sár és szikla Pulati (Puladi) település völgyben fekvő épületeire zúdult, s betemette a bennalvókat. Eddig két ember holttestét találták meg.

A térségből több mint ezer embert biztonságosabb helyre költöztettek, harminc felett van a sérültek száma, őket kórházba szállítottak. A sártenger – 30 ezer köbméter sár és szikla – közel kilenc hektárt terített be, lerombolt egy hidat és részben elzárta a hegyek között kanyargó folyó útját. A sár legalább tíz, a helyi vasércbányához tartozó teherautót és 21 házat temetett be.

Egy helyi férfi elmondása szerint, ha a természeti csapás nappal érte volna őket, akkor az emberek nagy része megmenekülhetett volna. Ő maga, aki magasabban lakik, nyolc családtagját – köztük az édesanyját – vesztette el. Az időjárás-előrejelzés szerint a térségben további csapadékra lehet számítan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik