Nagyvilág

Tovább gyűrűzik a román kémbotrány

Az orosz elhárítás (FSZB) őrizetbe vette a román nagykövetség első titkárát, kémkedés vádjával. Gabriel Grecut az orosz hatóságok azzal vádolják, hogy egy meg nem nevezett orosz állampolgártól, konspiratív körülmények között, szigorúan titkos információkat próbált átvenni.

A konspiratív találkozóra egy áruházban került volna sor, eközben tartóztatta le Grecut az orosz titkosszolgálat, az FSZB. A RIA Novosztyi által közreadott információk szerint a magas rangú diplomatánál, akit az elhárítás a román Külföldi Hírszerző Szolgálat (SIE) diplomáciai fedésben működő tisztjeként azonosított, kémkedéshez szükséges technológiát is találtak.

A román HotNews úgy értesült: Grecu Moldvára és a szakadár Transznyisztriára vonatkozó elemzéseket vett volna át, illetve kompromittáló információkat moldvai és transznyisztriai politikusokról.

Az orosz hatóságok Grecut kiutasították, 48 órán belül el kell hagynia az ország területét. Minthogy diplomáciai védelmet élvez, eljárást nem indíthatnak ellene

A román külügyminisztérium kedden bejelentette: kiutasítják a bukaresti orosz nagykövetség első titkárát, válaszként a Grecuval szembeni eljárásra – írja a román Evenimentul Zilei. A lap ugyanakkor emlékeztet rá: Moszkva és Bukarest között komoly diplomáciai feszültségeket okoznak a hírszerzők. Legutóbb Romániában tartóztattak le egy altisztet, Floricel Achimot, aki egy bolgár diplomatának, Marinov Zikolovnak adott át szigorúan titkos katonai adatokat a 2002-2008-as periódusban. Zikolov az információkat az ukrán titkosszolgálatnak továbbította, de a román elhárítás szerint az igazi megrendelő Moszkva volt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik