Nagyvilág

Észak-Korea játszik Déllel

Észak-Korea nemrég csúcstalálkozót javasolt Dél-Koreának, de az elutasította az indítványt - jelentette egy déli újság. Erre azután került sor, hogy Észak kijelentette: a legsúlyosabb csapásra készül szomszédja ellen.

A Dong-a Ilbo című lap, meg nem nevezett kormánytisztviselőkre hivatkozva közölte, hogy Szöul nemmel válaszolt arra a kérdésre, érvényes-e még a múlt évben tett ajánlata, miszerint gazdasági segélyt ad Észak-Koreának egy csúcstalálkozóért cserébe.

Az országegyesítési minisztérium szóvivője ezt azzal erősítette meg, hogy “nincs kormányszintű párbeszéd a két ország között, és nem tud arról, hogy ilyen lett volna a közelmúltban”. A Mail Business Newspaper-ben pedig Hjun In Tek országegyesítési miniszter azt írta, hogy “nincs itt az ideje egy Észak- és Dél-Korea közötti csúcstalálkozónak”.

Erről azután nyilatkoztak, hogy az Észak-Koreai Néphadsereg vezérkarának szóvivője kijelentette: “Észak hadserege és népe sohasem fog zavarba esni a harcias erők vakmerő háborús provokációi miatt, és kíméletlen csapást fog mérni az Egyesült Államokra és Dél-Koreára. A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság ellencsapása a legsúlyosabb büntetés lesz, amelyet a világban valaha bárkire is kiróttak”.

Emellett azt a vádat fogalmazta meg, hogy az amerikai-dél-koreai gyakorlatok, köztük a hétfőn kezdődött manőverek, egy totális katonai agresszió előkészítését szolgálják.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik