Nagyvilág

Libération: egy térfélen a Fidesz és a Jobbik

Az Orbán-kormány Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatáról ír a Libération című francia baloldali liberális lap.

A cikket jegyző Florence La Bruyere-nek egy kis déja vu érzése van, amely a kommunista rendszer legabszurdabb pillanataira emlékezteti. A nacionalista és populista jobboldal vezére, Orbán Viktor miniszterelnök elrendelte a Nemzeti Együttműködés Nyilatkozatának kötelező kihelyezését – írja, majd így folytatja:

Az Orbán-bullának is nevezett szöveg sok magyarban derültséget kelt – írja La Bruyere. Az interneten a szocialista realizmusra emlékeztető, parodisztikus illusztrált változatok láthatók: sarló, kalapács és vörös csillag vagy sugárzó arcú szőke parasztlány, kezében a nyilatkozat egy példányával, Orbán-fotóval a címlapon.

A forradalom egyesít minden magyart a határon innen és túl a bulla szerint – olvasható a Libérationban. A kettős állampolgárság jelképes gesztus, mert az okmány nem ad szavazati jogot, de fölélesztette a magyar sovinizmus rémét a szlovák szomszédoknál, sőt Szerbiában és Romániában is, ahol jelentős magyar kisebbség él – fogalmaz a szerző.

A Fidesz sietett enyhíteni a holokauszttagadást büntető törvényt, amelyet még szocialista elődje szavazott meg. Az új szöveg “elnyomó rendszerek által elkövetett bűnök tagadásáról” szól, egy szintre helyezve a náci bűnök és a kommunizmusnak tulajdonított bűnök tagadását, amit a Fidesz már régóta hirdetett.

A harmincas évek jobboldalához hasonlóan Orbán Viktor sem tartott soha igazán távolságot a szélsőjobbtól. Így nem meglepő, hogy egy játéktéren találja magát a Jobbikkal. És még labdát is szerez tőle – írja Florence La Bruyere a Libérationban.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik