Nagyvilág

1500-hoz közelít a pakisztáni árviz áldozatainak száma

A húszmilliós Pakisztánban tízből legalább egy lakost érint valamilyen formában az árvíz.

A pakisztáni áradások halálos áldozatainak száma elérte az 1463 főt, derült ki a helyi katasztrófavédelmi hatóságok jelentéséből. Több mint 895 200 ház rongálódott vagy semmisült meg az ítéletidőben, a sebesültek száma pedig 2000 felett van.

Az ország egyötöd része víz alatt áll, és közel 900 ezren maradtak otthon nélkül. Ban Ki-moon ENSZ főtitkár vasárnapi pakisztáni útján úgy fogalmazott: még sosem látott az ottani állapotokhoz mérhető árvízi pusztítást, amely rosszabb, mint a 2004-es indiai óceáni cunami volt.

A húszmilliós Pakisztánban tízből legalább egy lakost érint valamilyen formában az árvíz, eddig 683 ezer főt mentettek ki, ám a vízben lévő baktériumok és a betegségek komoly kockázatot jelentenek. Asif Ali Zardari pakisztáni elnök hivatala szerint az országnak még több nemzetközi segítségre lesz szüksége a talpra álláshoz.

Az ENSZ főtitkára elmondta: további 10 millió dollárt különítenek el a szervezet sürgősségi alapjából. Államok és magánszemélyek nemzetközi összefogásának köszönhetően eddig 305 millió dollárnyi segélyt gyűjtöttek össze Pakisztán részére, az USA egymaga 86 milliót adományozott, valamint helikoptereket, mentőcsónakokat és egyéb eszközöket küldött a katasztrófa sújtotta országba.

Feldühödött árvízi túlélők egy országút lezárásával tiltakoztak hétfőn a dél-pakisztáni Szukkúr térségében a segélyek folyósításának lassúsága miatt. Egy ENSZ-szóvivő Iszlámábádban arra figyelmeztetett, hogy a dél-ázsiai országban mintegy 3,5 millió gyermeket fenyegetnek a szennyezett vízzel terjedő járványok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik