Nagyvilág

A vasárnap a gyászé Kínában

Az északnyugat-kínai Csoucsü (Zhouqu) megyében egy hete történt pusztító földcsuszamlások több mint 1700 áldozatának emlékére Kínában és az ország külképviseletein vasárnap félárbocra engedték a nemzeti zászlókat, csendben gyászolnak az emberek, a sanghaji expón sem szól zene.

Augusztus nyolcadikán az eső mosta hegyoldalakról lezúduló sziklák és a föld településeket rombolt le, a sárfolyam házakat mosott el és temetett be a lakóikkal együtt. Eddig 1239 holttestet találtak meg, a mentők 505 emberét még keresik.

Pekingben a Tienanmen téren ezrek jelenlétében vonták fel napkeltekor a nemzeti zászlót és engedték félárbocra azután. Ugyanezt tették országszerte a kormányzatok, középületek előtt. A weblapok fekete-fehérre váltottak, a szórakoztató programokat mindenütt felfüggesztették, a sanghaji expón közel száz tervezett nyilvános előadás kulturális esemény marad el, s háttérzene sem szól a hangszórókból ma. Hongkongban elmarad az esti “fények szimfóniája” fényjáték is a Viktória öbölben.

A kínai televíziós csatornák élőben közvetítették a helyi idő szerint délelőtt 10 órakor kezdődött csoucsüi szertartást, amelyen a többezres felsorakozott egyenruhás és civil tömeg három perces néma tiszteletadással emlékezett az elhunytakra. Kanszu (Gansu) tartomány székhelyén, Langcsouban (Langzhou) hasonló eseményre került sor. A különböző közösségek, intézmények, iskolák külön összegyűlve emlékeznek, mécsest, gyertyákat gyújtanak. A Hszinhua hírügynökség jelentése szerint a legfelsőbb kínai vezetés – élén Hu Csin-tao (Hu Jintao) államelnökkel külön fejet hajtott az áldozatok emléke előtt.

Csoucsüben folytatódik a kutatás, a törmelékek elhordása, a települések működésének részbeni helyreállítása. A helyszíni felvételeken kétségbeesett, ajtókon, deszkalapokon takaróba csavart halottaik mellett síró embereket látni, a nagy sátrakban, vagy előttük tehetetlenül ülnek idősek, az egészségügyiek fertőtlenítenek, a kórházban sérülteket, betegeket kezelnek, miközben katonák ezrei és a lakosság egy része is többnyire kézi szerszámokkal, csákánnyal ás, kutat és takarítja el a romokat, másutt az eltorlaszolt folyó útját markolókkal igyekeznek szabaddá tenni. Az asszonyok fonott háti kosaraikban a szemetet hordják.

Kínában legutóbb április 14-én volt gyásznap a Csinghaj tartományi (Qinghai) Jüsut (Yusu) ért földrengés áldozatainak emlékére. A 7,1-es erősségű földrengésnek több mint kétezer halálos áldozata volt. 2008-ban, a Szecsuani földrengés körülbelül 70 ezer áldozatára három napos gyásszal emlékezett az ország.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik