Nagyvilág

Szénafesztivállal harcolnak a verespataki aranybánya ellen

Verespatak és környéke UNESCO védelem alá kerülhet.

Az idén először rendezték meg Verespatakon a Széna fesztivált (Fanfest), amelyet a Rosia Montana Gold Corporation kanadai-román vegyes vállalat által tervezett aranybánya-beruházást ellenző zöld szervezetek kezdeményeztek. A Fanfest résztvevői az Agerpres román hírügynökség szerint az idén először nem egy Verespatak melletti tisztáson verték fel a sátraikat, hanem a magán a településen, a táborozók egy része pedig helyi lakosoknál talált magának szállást.

A vasárnapig tartó három napos fesztiválon környezetvédelmi témájú előadásokon, könyvbemutatókon, kiállításokon, házi készítésű élelmiszereket és kézműves termékeket bemutató vásáron, valamint futóversenyen is részt vehettek az érdeklődők. Megismerkedhettek a település kulturális értékeivel is, egyebek között a környező hegyekben húzódó római kori tárnákkal.

Az idei Fanfest résztvevői azt kérték a román hatóságoktól: kezdeményezzék az UNESCO-nál, hogy Verespatakot és környékét a világörökség részévé nyilvánítsák. A környezetvédelmi aktivisták egyrészt így szeretnék megakadályozni az RMGC ciántechnológián alapuló aranybányanyitási tervét, másrészt a fesztivállal akarják felhívni a figyelmet azokra a bányászattal szembeni alternatívákra, amelyek térség idegenforgalmi fejlesztésében rejlenek.

A román kulturális minisztérium illetékesei az idén februárban jelentették be: vizsgálják annak a lehetőségét, hogy kezdeményezzék Verespataknak a világörökség részévé nyilvánítását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik