Nagyvilág

Sean Penn ötvenéves

Augusztus 17-én lesz ötvenéves Sean Penn kétszeres Oscar-díjas amerikai színész, Hollywood egyik legtehetségesebb és legellentmondásosabb alakja.

Az apai ágon litván és orosz zsidó, anyai ágon katolikus ír és olasz származású Penn kaliforniai művészcsaládba született. Jogásznak készült, ám végül a színészi pályát választotta, 1981-ben közel kétezer jelentkező közül választották ki a Takarodó című katonai dráma egyik szerepére. A következő évben már szakmai (és anyagi) sikert aratott a Változó világ című film főszerepében. A feladataira elmélyült környezettanulmányokkal készülő színész a fiatalkorúak börtönében játszódó Nehézfiúk kedvéért egy időre – ekkor még saját elhatározásából – fegyintézetbe költözött, ahol igazi bűnözőnek nézték, s keményen fegyelmezték.

1985-ben egy videoklip forgatásán ismerkedett meg a popsztár Madonnával, akivel négy évig alkottak egy párt. A életük minden mozzanatátról beszámolt, akkoriban Penn inkább az énekesnő férjeként volt ismert. Nem is véletlenül, mert erre az időszakra esett pályafutása mélypontja: a feleségével forgatott Sanghaji meglepetésben még a legpocsékabb alakításért járó Arany Málna-jelölést is “kiérdemelte”. Válása után aztán kiköszörülte a csorbát: a Brian de Palma rendezte A háború áldozatai című vietnámi háborús drámában erőszakos katonaként, majd a Nem vagyunk mi angyalok című vígjátékban már ismét dicsérte a kritika. A kilencvenes évektől Robin Wright színésznővel élt együtt, akitől két gyermeke is született, ez a házasság néhány hete ért véget.

Penn alkatához leginkább az erős, de sérülékeny karakterek állnak közel. Ilyen volt a Ments meg, Uram halálraítéltje is, amelyért 1995-ben először jelölték Oscar-díjra, összesen öt jelöléssel dicsekedhet. A filmvilág legrangosabb kitüntetését 2003-ban A titokzatos folyó bosszúszomjas apa szerepéért, tavaly pedig Harvey Milk melegjogi aktivista megformálásért kapta meg. Érdekesség, hogy ő az egyetlen férfi színész, akit Woody Allen-filmben (A világ második legjobb gitárosa) nyújtott alakításért Oscarra jelöltek – leszámítva persze magát Allent.
1991 óta rendez is, az Indián vért a vietnámi háború és egy Bruce Springsteen dal ihlette, Az ígéret megszállottja (főszerepben kedvenc színészével, Jack Nicholsonnal) Dürrenmatt nyomán készült.

Sean Penn a közéletben is aktív, s jobbára sarkos állásfoglalásaival hívja fel magára a figyelmet. Többször felemelte szavát az iraki háború ellen, 2002-ben még egy George W. Bush elnököt támadó fizetett újsághirdetést is közzétett, elutazott Irakba és Iránba, a kommunista Kubába, felkereste Hugo Chávez venezuelai elnököt, a tavalyi Oscar-gálán az egyneműek házassága mellett állt ki. Többször került bajba heves vérmérséklete miatt: feleségei többször jelentették fel bántalmazás miatt, emeltek vádat ellene vandalizmus és a közlekedési szabályok megsértése miatt, 1987-ben pedig egy lesifotós megverése miatt 33 napot rács mögött kellett töltenie.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik