Nagyvilág

Megfélemlítik Kínát az amerikaiak?

A kínai hadsereg technikai modernizációja mellett az idejétmúlt kínai katonai gondolkodáson is változtatni kell - jelenti ki kommentárjában a kínai hadsereg lapja legfrissebb számában, miközben egy másik folyóiratban Washington Kínát megfélemlítő hidegháborús mentalitását bírálják.

A világ legnagyobb létszámú hadseregével rendelkező Kína vezetői már egy ideje a hatékonyság növelését, a szervezeti átalakulás, a technikai megújulás kényszerű szükségszerűségét hangoztatják. A reformhoz azonban, amelyhez nem hiányzik a pénz, “kreativitásra, és nyitottabb gondolkodásra” is szükség van – jegyzi meg a Csie Fang Jün Pao a cikk írója.

Mivel azonban a hagyományos kínai kultúrában a konzervatív gondolkodásnak meglehetősen erős a hatása, a kultúra és a gondolkodásmód megújítása rendkívül nehéz feladat elé állítja a hadsereget – mondja.

“A kínai hadsereg elszörnyedve szemlélte, amikor az első Öböl-háború idején az amerikaiak távirányítású rakétákkal és pontbombázással könnyedén hatástalanították az iraki harckocsikat, köztük sok olyat, amelyekhez hasonlóak akkor a kínai hadseregben voltak rendszeresítve” – jegyzi meg némi éllel a hadsereg lapjának kommentátora.

A cikk felidézi a közelmúltbéli amerikai és dél-koreai közös hadgyakorlatot és emlékeztet arra, hogy Washington nemrégiben jelezte, “bele kívánja ütni az orrát” a Dél-Kínai-tenger ügyeibe. Csün aláhúzza, hogy méretét és fegyverzetét tekintve az elmúlt három évtizedben nem volt példa hasonló hadgyakorlatra. Sőt, – teszi hozzá – a Pentagon közölte, hogy további hasonló és hosszan tartó gyakorlatokra készülnek.

Csün úgy látja, az amerikai katonai mozgások Ázsia vizein nem békés célokat szolgálnak, és nem hisz abban, hogy a közös hadgyakorlattal Észak-Korea elrettentése volt a cél. Sokkal inkább véli úgy, hogy mindez Kína megfélemlítését és féken tartását szolgálta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik