Nagyvilág

Bevásárol harci gépekből Izrael

Az izraeli védelmi miniszter hozzájárulását adta ahhoz, hogy a légierő F-35 típusú, ötödik generációs harci repülőgépeket vásároljon az Egyesült Államoktól.

Ez a jövő harci gépe, és a hadrendbe állításukkal Izrael megőrzi légi fölényét a térségben – indokolta a döntést Ehud Barak egy közleményben. Hivatalosan nem hozták nyilvánosságra, de úgy tudni, hogy mintegy húsz gép beszerzéséről lenne szó, amerikai katonai segélyből.

Elemzők szerint ezek a radaron nem látható repülőgépek segíthetnek Izraelnek, ha csapást akar mérni az iráni atomlétesítményekre.

Eközben a Hamasz és más, damaszkuszi központú palesztin mozgalmak ellenzik azt, hogy a Palesztin Hatóság és Izrael újra fölvegye a béketárgyalásokat.

“A palesztin ellenállási mozgalmak elutasítják a közvetlen vagy közvetett tárgyalásokat, és felhívják a figyelmet a palesztin nemzeti jogok kiárusítását célzó politika veszélyeire. A visszatérés a közvetlen tárgyalásokhoz meghajlást jelent az e jogok
felszámolására irányuló amerikai és cionista feltételek előtt” – olvasható a szervezetek damaszkuszi tanácskozásáról kiadott kommünikében.

A dokumentumot aláíró 11 szervezet között van az Iszlám Dzsihád, a Népi Front Palesztina Felszabadításáért és a Demokratikus Front Palesztina Felszabadításáért is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik