Nagyvilág

Szelektíven gyilkoltak Pakisztánban

Fegyveresek meggyilkolták egy busz 10 utasát, öt másikat pedig megsebesítettek szombaton Pakisztán délnyugati részén. Nem sokkal később pedig ismeretlen támadók ugyanebben a tartományban megöltek hat munkást, és megsebesítettek három másikat.

Mindkét támadás célja minden valószínűség szerint az volt, hogy növelje az etnikai feszültséget Beludzsisztán tartományban, ahol a fegyveres beludzs csoportok irányítása alatt álló nacionalista mozgalom régóta nagyobb autonómiáért küzd.

A fegyveresek a tartomány fővárosától, Kvettától 50 kilométerre északkeletre állították meg a beludzs és nem beludzs nemzetiségű utasokat szállító buszt. A támadók kiválogatták azokat, akik Pandzsáb tartományból származtak, leparancsolták őket a járműről és végeztek velük – mondta egy rendőrtiszt. (A busz Beludzsisztán fővárosából, Kvettából Pandzsáb fővárosába, Lahorba tartott.)

A nyilatkozó nem bocsátkozott találgatásokba, hogy vajon melyik szervezet állhat a merénylet hátterében. Az sem tisztázott, hogy hányan voltak a fegyveresek.

A második támadás Kvettában történt. Rendőrségi források szerint itt fegyveresek megostromoltak egy házat, és megöltek hat munkást, akik az épületet festették. Az áldozatok itt is mind Pandzsábból származtak.

Az Iránnal és Afganisztánnal határos Beludzsisztán Pakisztán legnagyobb tartománya, az ország területének negyven százalékán terül el. A tartományban gazdag kőolaj- és földgázkészletek találhatók. Pandzsáb ugyanakkor az ázsiai állam legnépesebb tartománya, és a két terület között jelentősek a feszültségek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik