Nagyvilág

Orbán anyagilag is támogatja a vajdaságiakat

A magyar kormány anyagi támogatást nyújt a Magyar Nemzeti Tanács programjához.

A magyar kormány anyagi támogatást nyújt a vajdasági magyar kulturális autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) a programjához – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szabadkán Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnökével folytatott megbeszélése után. Elvi megállapodást kötöttünk arról, hogy a magyar kormány anyagilag is támogatja az MNT következő három évre szóló programját – mondta Orbán Viktor a szabadkai Magyar Házban folytatott egyeztetés után. A megbeszélésen részt vett Varga Mihály, a Miniszterelnökség államtitkára is.

Pásztor István elmondta, a tervek között szerepel többek között egy iskolai ösztöndíjrendszer és egy kollégiumi rendszer kiépítése, valamint iskolabusz-hálózat elindítása a szórványban. A kormányfő szerint “itt jött létre az egész Kárpát-medencében a legnagyobb sikerű összefogás”. A magyarság jövője – ideértve a határon túli területeket is – az összefogásban van – mondta. “Az erősek egyesülnek, a gyengék pedig széthullanak” – jelentette ki.

Orbán Viktor szombat este a vajdasági Palicsfürdőn (Palic) részt vesz és beszédet mond a helyi Szent István-napi ünnepségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik