Nagyvilág

A kormány anyagilag is támogatja a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsot

A magyar kormány anyagi támogatást nyújt a vajdasági magyar kulturális autonómia legfőbb szervének, a Magyar Nemzeti Tanácsnak (MNT) - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Szabadkán Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével folytatott megbeszélése után.

Elvi megállapodást kötöttünk arról, hogy a magyar kormány anyagilag is támogatja az MNT következő három évre szóló programját – mondta Orbán Viktor a szabadkai Magyar Házban folytatott egyeztetés után.
Pásztor István elmondta, a tervek között szerepel többek között egy iskolai ösztöndíjrendszer és egy kollégiumi rendszer kiépítése, valamint iskolabusz-hálózat elindítása a szórványban.

Orbán Viktor gratulált a VMSZ-nek a bő két hónappal ezelőtti MNT-választásokon elért „elsöprő” győzelméhez. „Nem gondoltam volna ennek az évnek az áprilisában, hogy lesz belátható időn belül olyan választási eredmény, amelyet én is meg fogok irigyelni” – jegyezte meg. A VMSZ 28 helyet szerzett a 35 tagú MNT-ben a június 6-i voksoláson.
A kormány anyagilag is támogatja a vajdasági Magyar Nemzeti Tanácsot 1

A kormányfő kifejtette, ez a választási eredmény is azt mutatja, hogy „itt jött létre az egész Kárpát-medencében a legnagyobb sikerű összefogás”. A magyarság jövője – ideértve a határon túli területeket is – az összefogásban van – mondta. „Az erősek egyesülnek, a gyengék pedig széthullanak” – jelentette ki.

Orbán Viktor szombat este a vajdasági Palicsfürdőn (Palic) részt vesz és beszédet mond a helyi Szent István-napi ünnepségen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik