Nagyvilág

Visszaszorulóban az orosz tüzek

Az oroszországi tüzek mindenütt visszaszorulóban vannak, és egyetlen potenciálisan veszélyes objektumot sem fenyegetnek már, a csernobili atomerőmű katasztrófája nyomán sugárszennyezetté vált brjanszki erdőkben pedig egyáltalán nincs tűz.

Szergej Sojgu, a rendkívüli helyzetek minisztere elmondta, hogy a természetes tüzek a korábbi 191 500 hektárról péntekre 64 400 hektárnyi területre szorultak vissza, és az elmúlt 24 órában 20 százalékkal több tüzet oltottak el, mint amennyi új kigyulladt. Mint mondta, 14 régióban már egyáltalán nincs tűz, és három régióban feloldották a rendkívüli helyzetet. A leginkább sújtott területek közül a Nyizsnyij Novgorod-i területen a hatodára esett vissza a tüzek száma. Voltak napok, amikor egyszerre 260 lakott települést kellett védeni a lángoktól. Az oltáson a minisztérium részéről még mindig 166 ezer ember és 26 500 gép dolgozik.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a mostani katasztrofális helyzetből a főhatóság levonja a megfelelő következtetéseket, és gondoskodik a felszerelés megújításáról. A fő problémát abban jelölte meg, hogy a tűzoltóság általában lakott településeken, városokban dolgozik, és sem a szükséges képzettséggel, sem megfelelő felszereléssel nem rendelkezik az erdőtüzek oltásához.

A hamarosan meginduló új beszerzések nyomán feláll a tűz oltására alkalmas legnagyobb repülőgépes egység a világon. A kormány ugyanis utasítást adott, hogy minden állami tulajdonban lévő repülőgépet szereljenek fel az erdőtüzek oltására alkalmas berendezésekkel, így szükség esetén mintegy 200 repülőgépből álló flotta vesz részt az oltási munkálatokban.

Elkészült a tűzoltóság felszerelésének megújítását célzó program is, amelyre három éven át évi 18 milliárd, összesen 54 milliárd rubelt költenek majd 2011 és 2013 között.

Moszkvába az előrejelzések ellenére nem tért vissza pénteken a szmog, a meteorológusok szerint a múlt héten tapasztalt mértékben már nem is fog, és a moszkvaiak egyébként is fellélegezhetnek: a hőség még eltart a jövő hét közepéig, bár várhatóan 1-2 Celsius-fokkal csökken, de éjszaka már jelentősebb lehűlésre és sok helyen esőre lehet számítani, nemcsak Moszkvában, hanem Oroszország európai részén még sok más helyen.

Roman Vildfand, az országos meteorológiai intézet igazgatója elmondta: az időjárási körülmények ugyan a szmog kialakulásának kedveznek, de a tüzek által sújtott terület olyan mértékben csökken, hogy a múlt hetihez mérhető füstködre nem kell többet számítani.

„Az 50 napos hőség és aszály olyan rendkívül ritka, sőt, gyakorlatilag lehetetlen helyzet, amely elkerülhetetlenné teszi az erdő- és tőzegtüzeket” – mondta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik