Nagyvilág

Újabb szivárogtatásra készül a Wikileaks

A washingtoni figyelmeztetések ellenére az afganisztáni háborúval kapcsolatos újabb dokumentumok közzétételére készül a Wikileaks oknyomozó honlap, de ezúttal ügyel arra, hogy ne sodorja bajba az afgánokat.

Julian Assange a honlap szóvivője azt közölte, hogy a körülbelül 15 ezer titkos fájl közül mintegy 7 ezret már átfésültek, nehogy közzétételükkel bajba sodorják az afgán polgárokat. Assange szerint a dokumentumok átvizsgálása nagyon költséges és alaposságot igénylő munka.

A Wikileaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán.

Washington a múlt héten nyomatékosan kérte a Wikileakstől, hogy ne jelentesse meg a még birtokában lévő titkos dokumentumokat, hanem adja át őket, és törölje archívumaiból. Washington félelmeit igazolja a tálibok bejelentése, amely szerint a közzétett dokumentumok alapján megpróbálják “levadászni” a külföldi “betolakodókkal” együttműködő afgánokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik