Nagyvilág

Törökország is felállítja saját vizsgálóbizottságát

A segélyflottilla-incidens kapcsán továbbra is ellentétes véleményt képvisel Izrael és Törökország.

Törökország saját vizsgálóbizottságot állít fel a gázai segélyflottillát ért izraeli támadás körülményeinek kivizsgálására- jelentette be a török külügyminisztérium. Az intézémény Recep Tayiip Erdogan miniszterelnök hivatala alatt fog működni, tagjai pedig a külügyi, az igazságügyi, valamint a belügyi és közlekedési minisztérium szakértőiből állnak majd. A tárca jelentése nem szól arról, hogy a bizottság mikorra tervezi a vizsgálati eredmények legkorábbi nyilvánosságra hozatalát.

Tel-Aviv jóval korábban felállította saját nemzetközi vizsgálóbizottságát, melynek pártatlanságát és objektivitását Ankara azonnal kétségbe vonta. Időközben az Egyesült Nemzetek Szervezetének saját bizottsága is megkezdte munkáját, ám Izrael úgy nyilatkozott: amennyiben izraeli katonák kihallgatását is tervezik, Tel-Aviv nem fog együtt működni a vizsgálati szervvel.

Izrael továbbra is kitart azon álláspontja mellett, hogy kommandósai önvédelemből tüzeltek május 31-én, miután a palesztinbarát török aktivisták rájuk támadtak. A török aktivisták azonban cáfolják mindezt, mondván, hogy az izraeli haditengerészet katonái rögtön a fedélzetre lépést követően tüzelni kezdtek.

A nemzetközi közvélemény megütközését kiváltó konfliktusban kilenc palesztinbarát török aktivista veszítette életét, Izrael és Törökország kapcsolata pedig teljesen megromlott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik