Nagyvilág

Három NATO-katonát öltek meg Afganisztánban

A szövetséges erők három katonáját, köztük két britet öltek meg szélsőségesek Afganisztán déli részén, ahol az amerikai és az afgán erők fokozták hadműveleteiket az al-Kaida nemzetközi terrorszervezettel szoros kapcsolatban álló tálibok ellen.

A brit védelmi minisztérium bejelentette, hogy egy katonáját pénteken kézifegyverrel megölték Hilmend tartomány Szangin körzetében. Meghalt egy másik brit katona is, aki még kedden sebesült meg ugyancsak Hilmend tartományban, de egy másik helyszínen. Csütörtökön egy nagy-britanniai kórházban halt bele sérüléseibe.

A felkelők támadásában pénteken meghalt a szövetséges erők egy katonája a közép-ázsiai ország déli részén. Az észak-atlanti szövetség nem közölte nemzetiségét és halálának körülményeit sem részletezte.

A szövetséges erők Hoszt tartomány Manduzai körzetében egy rajtaütés során elfogták a Hakkani-csoport parancsnokhelyettesét, aki fegyvereket szállított a hálózat más tagjainak. Egy másik Hakkani-fegyverszállítót szerdán Paktija tartományban fogtak el. Ő Pakisztánból csempészett fegyvert, lőszert és robbanóanyagot az Afganisztánban harcolóknak.

Az Egyesült Államok úgy véli, hogy a Dzsalaluddin Hakkani és fia, Sziradzsuddin vezette afgán tálib lázadó csoport az al-Kaidához fűződő kapcsolatai miatt az egyik legveszélyesebb. A szervezetet gyanúsítják azzal, hogy jelentős szerepet játszott az amerikai Központi Hírszerző Ügynökségnek (CIA) az afganisztáni Hosztban lévő támaszpontja elleni sorozatos támadásokban. A csoport székhelye Pakisztán nyugati részében van, ahol az Egyesült Államok nem folytathat szárazföldi hadműveletet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik