Nagyvilág

Moszkvában tisztább a levegő – videó!

Oroszországban visszaszorulóban vannak a tüzek, Moszkvában kitisztult és hűvösebb lett a levegő, de a szmog hamarosan visszatér, és legalább a jövő hét közepéig marad a 30 fok feletti hőség.

A rendkívüli helyezetek minisztériumának illetékesei elmondták, hogy országosan csökken a természetes erdő- és tőzegtüzek száma.

A lángok martalékává váló terület nagysága is kisebb: csütörtökön még 562 tüzet oltottak, de már csak 81 ezer hektáron, Moszkva környékén pedig negyedével csökkent a tüzek száma és területe.

Hangsúlyozták, hogy folyamatosan ellenőrzik a radioaktív sugárzás szintjét, de változás gyakorlatilag nem mérhető. A tüzek oltásán összesen már mintegy 166 ezer ember, 26 500 gép és 39 repülőgép, illetve helikopter dolgozott csütörtökön.

Multisource political news, world news, and entertainment news analysis by Newsy.com

Marad a hőség

Moszkvában csütörtökön hétágra sütött a nap, a látótávolság a tiszta időben megszokott volt. Hűvösebb is volt, mint az utóbbi napokban: reggel alig 24 Celsius-fokot mértek. Az oroszországi meteorológiai intézet azonban jelezte: viszonylag erős, nyugati szél tisztította meg a város levegőjét, de pénteken a szél megfordul, s újra keletről fúj majd, ahol a legtöbb tűz ég, vagyis újra szmog várható.

A hőmérséklet azonban marad “alig” 30 Celsius-fok körül, ami az utóbbi napok 40 fokos hősége után kellemesnek tűnik, keddtől pedig az évszakban megszokott időjárás, vagyis 24 fok körüli hőmérséklet köszönt be várhatóan.

Az orvosok még nem találkoztak hasonló légszennyezettséggel

A csütörtöki lapok beszámoltak arról, hogy az Egyesült Államok moszkvai nagykövetségén amerikai orvosok beszélgettek a diplomatákkal, de csak annyit tudtak mondani, hogy az utóbbi napokban mért levegőszennyezéshez hasonlóval még nem találkoztak, ezért nem is rendelkeznek kellő tapasztalatokkal ahhoz, hogy bármit mondjanak a várható hatásokról.

San Diegóban néhány éve okoztak tüzek jelentős levegőszennyezést, de az a moszkvai értékek alig felét érte el. Ott jelentősen megnőtt a megbetegedések és a kórházi esetek száma, és utóbb kiderült, hogy a füstben való hosszabb tartózkodás tartósan károsította sok ember idegrendszerét. Ezenfelül a füstben rákkeltő anyagok is vannak, de hogy ezek milyen mértékben hatnak majd, az nem láthat előre. Az amerikai orvosok azt javasolták, aki teheti, hagyja el a város, akinek maradnia kell, az egyszerre legfeljebb tíz percet legyen az utcán.

Moszkvában egyébként a szmog nyomán érezhetően csökkent a forgalom, amely a levegőszennyezés jelentős részét adja, hiszen naponta több millió autó araszol az örökös dugókban.

Rossz hír, hogy az aszály és a tüzek miatt az előrejelzésektől messze elmaradó gabonatermés hírére gyorsulni kezdett az infláció elsősorban az élelmiszeripari termékek terén.

Tőzegmocsarak égnek Csernobil mellett

Az észak-ukrajnai Csernobiltól mintegy 60 kilométerre délre tőzegmocsarak égnek, csaknem két hektárnyi területen – közölte csütörtökön az ukrán rendkívüli helyzetek minisztériumának egyik szóvivője.

A szóvivő szerint a tűz hétfő óta ég, de “a helyzet nem veszélyes”. A csernobili atomerőmű 4. számú reaktorblokkjában 1986. április 26-ára virradóra történt robbanás volt a békés atomenergia-felhasználás történtének legsúlyosabb katasztrófája. Az erőmű utolsó, működőképes 3. reaktorát 2000-ben állították le végleg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik