Nagyvilág

Gigantikus sztrájk a brit reptereken

A sztrájk mellett döntöttek a szakszervezet által rendezett szavazáson a BAA hat brit repülőterének kulcsfontosságú dolgozói, többek közt a tűzoltók és a biztonsági személyzet.

A csütörtökön ismertetett eredmények után eldőlt: augusztus végén munkabeszüntetéssel tiltakoznak a béremelési követelések nyomatékosítására a londoni Heathrow, a Stansted, valamint Glasgow, Southampton, Edinburgh és Aberdeen városának repülőterein.

A sztrájk a légikikötők teljes megbénulását, egyes vélemények szerint lezárását jelenti. A BAA szerint a munkavállalókat képviselő Unite szakszervezet nem kapott egyértelmű felhatalmazást a sztrájk megszervezésére, mivel a szavazásra jogosult több mint hatezer alkalmazottnak csak a fele járult az urnákhoz.

Az érdekképviselet ugyanakkor kijelentette: a szavazók 74 százaléka a sztrájk mellett döntött. A munkabeszüntetés pontos időpontját hétfőn jelentik be, a várakozások szerint augusztus 23-a után kell az utazóknak sztrájkra számítaniuk. Azon a héten ünnep lesz Nagy-Britanniában, így több százezer utas helyzete válhat kaotikussá.

A Heathrow Európa legforgalmasabb repülőtereként nemzetközi járatok törlésére kényszerülhet, bár szakemberek szerint a London közeli Gatwick átveheti néhány tengerentúli járat kezelését.

A sztrájk az izlandi vulkáni hamufelhő okozta fennakadás óta a legnagyobb káoszt okozhatja a légi közlekedésben.
A munkavállalók azután határoztak a tiltakozás e formája mellett, hogy nem jutottak megegyezésre a munkáltatóval a béremelés mértéke és a bónuszok kérdésében. A BAA 1 plusz fél százalékos ajánlatot tett, ezt a szakszervezet kevesellte.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik