Nagyvilág

Elítélték bin Laden szakácsát

A guantánamói amerikai bázison működő katonai törvényszék szerdán 14 évig tartó börtönbüntetésre ítélte Oszama bin Laden szakácsát.

Az 51 éves férfi azonban egy titkos peren kívüli megegyezés miatt várhatóan ennél jóval kevesebbet fog rácsok mögött tölteni.

A Guantánamón nyolc éve fogva tartott Ibrahim al-Koszi júliusban vallotta bűnösnek magát terrorizmus támogatása vádjában. A szudáni férfi elismerte, amellett, hogy bin Laden konyháját vezette, segített a terrorvezérnek megszöknie az amerikai csapatok elől, és testőrként, valamint sofőrként is szolgálta. Azt azonban tagadta, hogy részt vett volna terrorcselekményekben, vagy előre tudott volna a szervezet merényletterveiről.

A vádalku részleteit nem hozták nyilvánosságra, így nem lehet tudni, hogy valójában mennyi időt fog rácsok mögött tölteni al-Koszi. A megállapodásról csak hetek múlva lehet majd megtudni valamit – közölték amerikai tisztségviselők.

Az 51 éves szudáni férfit 2001-ben fogták el Afganisztánban, amikor az al-Kaida egyik búvóhelyét hagyta el Tora Bora hegyei között. Ő a negyedik ember, akit ellen bírósági ítélet született a Guantánamón fogva tartott, terrorizmussal gyanúsított emberek közül, és az első Barack Obama amerikai elnök hivatali ideje alatt. A támaszponton jelenleg nagyjából 180 embert tartanak fogva.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik