Nagyvilág

Kivallatnák az izraeli katonákat

Izrael értésre adta hétfőn, hogy nem vesz részt a gázai segélyflottilla ügyében vizsgálódó ENSZ-testület munkájában, ha az izraeli katonákat is ki akar hallgatni.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal azután adott ki erről közleményt, hogy Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár egy sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: nem állapodtak meg a “kulisszák mögött” arról, hogy az izraeli katonákat mentesítik a kihallgatások alól.

Az ENSZ két fórumon indított vizsgálatot a gázai segélyhajók ügyében. A Geoffrey Palmer volt új-zélandi miniszterelnök vezette, egy török és egy izraeli képviselőt magában foglaló bizottság augusztus 10-én tartja első ülését, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa pedig független nyomozást folytat majd az izraeliek részvétele nélkül.

Emellett egy izraeli bizottság is vizsgálódik a gázai segélyflottilla ügyében. Hétfőn Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a testület előtt kijelentette, hogy Törökország figyelmen kívül hagyta a “legmagasabb szintről érkező” figyelmeztetéseket és felszólításokat a végzetes incidens előtt.

Netanjahu volt az első tanú, akinek vallomását az izraeli vizsgálóbizottság meghallgatta a május 31-i halálos katonai akcióról, amelyben kilenc palesztinbarát török aktivista életét vesztette. A kommandósok hajnalban nemzetközi vizeken indítottak támadást a Mavi Marmara nevű török zászlóshajó ellen, miután a flottilla Izrael többszöri felszólítására sem tért el eredeti úti céljától, a Hamász szélsőséges palesztin mozgalom által vezetett Gázai övezettől. A palesztin enkláve körül tengeri – és részleges szárazföldi – zárlat van érvényben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik