Nagyvilág

Kína betemetett falvaiban mentenek

Túlélők után kutatnak Kína északnyugati részén, abban a völgyben, ahol vasárnap az eső miatti földcsuszamlások és hegyomlás temetett be településeket

Kanszu tartomány Csoucsü megyéjének három faluját nagy mennyiségű föld és sziklagörgeteg temette be, körülbelül 1,8 millió köbméter hömpölygő sár és egyéb hordalék mosta el. Van olyan falu, ahol egyetlen ház sem maradt épen, az épületekből romhalmaz lett, egy hatszintes lakóépület fele is leomlott. Családok százai vannak betemetve vagy ragadta el őket a víz. A helyszíni jelentések elkeseredett küzdelemről szólnak, a leginkább kézzel és kézi szerszámokkal történő mentési kísérletek eredményessége korlátozott, a kivezényelt katonák csak lassan tudnak haladni.

A túlélők közül sokan csak a földön ülve imádkoznak. Mindenki tudja, hogy a halálos áldozatok száma a jelenleg ismertet jóval meg fogja haladni. Az orvosokhoz került sérültekből hétfő reggel legkevesebb harmincnak volt kritikus az állapota. A helyi kórház személyzete hiányos, több mint tíz orvos eltűnt, lakóhelyük a legsúlyosabban érintett területen volt.

Hétfőn három robbantással nyitottak utat a völgy közepén átvezető hordalékkal, sziklákkal eltorlaszolt Pajlung folyó hatalmas tóvá duzzadt vízének. A természeti akadályt képező gátnál így már munkagépekkel is tudnak dolgozni.

A szakemberek szerint a tragédia közvetlen kiváltó oka az a negyven percig tartó felhőszakadás volt, amely legalább 90 mm csapadékot hozott, de felhívják a figyelmet arra is, hogy tavaly tél óta nagy a szárazság, a talajerózió a környéken, s emlékeztetnek: a 2008. évi nagy erejű földrengés megmozgatta a környező hegyeket, valamint a környék geológiai struktúrája is sok veszélyt rejt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik