Nagyvilág

Irán hatékonyabb urándúsításba kezdett

Szakértők szerint a natanzi létesítmény hatékonyabbá tétele "ellentétes az ENSZ BT határozatával.

Irán megkezdte a natanzi urándúsító üzemében idén felszerelt második centrifugasorának használatát, megsértve ezáltal az ellene bevezetett ENSZ-szankciókat – közölte hétfőn a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ).

A natanzi létesítmény hatékonyabbá tétele “ellentétes az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatával, amely leszögezi, hogy Iránnak fel kell függesztenie minden urándúsítással kapcsolatos tevékenységet”-mondta a NAÜ szóvivője.

Teherán hatékonyabb urándúsításáról elsőként egy atomfegyverek nyomon követésével foglalkozó független amerikai tudományos és biztonsági intézet (ISIS) tájékoztatott pénteken, de a honlapján közzétett információ forrását nem jelölte meg.

Irán egy ideje alacsony fokon már dúsított uránt, idén februárban pedig bejelentette, hogy megkezdte annak magasabb szintre – húsz százalékosra – dúsítását, hogy üzemanyagot állítson elő orvosi kutatóreaktora számára.

A nyugati országok azt gyanítják, hogy Irán – az urán további dúsításával – nukleáris fegyvert akar előállítani. Teherán ezt tagadja, állítása szerint atomprogramja békés célú.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik