Nagyvilág

Chávez kizárta a leendő amerikai nagykövetet Caracasból

Hugo Chávez venezuelai elnök nem engedi, hogy elfoglalja posztját az Egyesült Államok újonnan kijelölt caracasi nagykövete, mert bírálta Venezuela kormányát és a hadseregét.

Chávez vasárnapi tévényilatkozatában leszögezte, hogy Larry Palmer nem mehet Caracasba, s “önmagát zárta ki” azzal, hogy kirohant Venezuela és a hadserege ellen, áthágva a diplomáciai szabályokat. Chávez arra kérte Barack Obama amerikai elnököt, hogy keressen más jelöltet.

Obama júniusba jelölte Palmert, az Egyesült Államok volt hondurasi nagykövetét a caracasi külképviselet élére. A szenátus egyelőre nem hagyta jóvá a jelölést.

Palmer a múlt héten a szenátus külügyi bizottságának meghallgatását kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a venezuelai hadseregben “a jelentések szerint rendkívül alacsony a morál, kiváltképpen a politikai kinevezések miatt”. A diplomata aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy Kuba egyre nagyobb a befolyást gyakorol a venezuelai hadseregre. Említést tett azokról a kolumbiai vádakról, amelyek szerint Venezuela menedéket nyújt a kolumbiai lázadóknak. Azt mondta: biztos abban, hogy a venezuelai kormánytagok kapcsolatban állnak velük.

Caracasban felháborodással fogadták a diplomata kijelentéseit. A külügyminisztérium bekérette az Egyesült Államok jelenlegi nagykövetét, és magyarázatot kért tőle Palmer szavaira. A tárca a belügyekbe való beavatkozásnak minősítette az elhangzottakat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik