911
Nagyvilág

Bezárták a 9/11-i merénylők mecsetjét (videó)

A német hatóságok bezárták azt a hamburgi mecsetet, amelyet az Egyesült Államok ellen elkövetett 2001. szeptemberi terrortámadások végrehajtói használtak.

Az akkoriban al-Kudsznak nevezett imaház találkozóhelyül szolgált a merényletekre készülő terroristáknak, illetve néhányukat ott szervezték be.

A mecsetet lezárjuk, ez pedig sok mindennek véget vet-mondta az esemény kapcsán Christoph Ahlhaus Hamburg város szenátora, hozzátéve, hogy a mecset évtizedekig volt a dzsihád színhelye. Július 30-án a mecset teljes területének látogatására tiltást vezetett be a városi bíróság.

A mecsetet gyakran felkereste Mohammed Atta, a támadások egyik fő szervezője és kivitelezője, hogy cinkostársaival találkozzon. A német hatóságok meg voltak győződve arról, hogy a műemlék a mai napig a szélsőséges elemek találkozási pontja.

A hatóságok egyelőre nem indokolták meg a mecset és a hozzá tartozó kulturális központ bezárását, de a Focus című hetilap egy helyi hírszerzési forrást idézve arról írt, hogy a ma már Tajbának nevezett mecset ismét iszlamista harcosok toborzóhelyévé vált.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik