Nagyvilág

Tovább szivárogtat a WikiLeaks

Folytatja a titkos információk közzétételét az interneten a Wikileaks oknyomozó honlap, jóllehet Washington arra kérte, hogy ezt ne tegye.

“Biztosíthatom önöket, hogy folytatni fogjuk a dokumentumok közzétételét” – jelentette ki szombaton a Wikileaks szóvivője, aki saját biztonsága érdekében álnéven, Daniel Schmittként mutatkozott be újságíróknak Berlinben.

A Wikileaks oknyomozó honlap július végén több tízezer oldalnyi bizalmas iratot szivárogtatott ki az afganisztáni hadműveletekről. A dokumentumokban olyan afgánok neve is fellelhető, akik információkat szolgáltattak az ázsiai országba vezényelt amerikai erőknek. Washington szerint a kiszivárogtatott bizalmas információk súlyos következményekkel járhatnak az ázsiai országban harcoló amerikai katonákra, szövetségeseikre és afgán partnereikre nézve, emberéletek foroghatnak kockán.

Daniel Schmitt azonban cáfolja, hogy a titkos dokumentumok közzététele fenyegeti az Egyesült Államok nemzetbiztonságát, és emberéleteket sodor veszélybe. Szerinte az információk közzététele hozzájárul ahhoz, hogy a közvélemény jobban értse azt, mi zajlik Afganisztánban, s ez remélhetőleg jobb afganisztáni politikára készteti majd a kormányokat.

A Wikileaks azt állítja, hogy még 15 ezer oldalnyi titkos háborús irattal rendelkezik. Washington csütörtökön nyomatékosan kérte a Wikileakstől, hogy ne jelentesse meg a még birtokában lévő titkos dokumentumokat, adja át őket, és törölje archívumaiból.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik