Nagyvilág

Európa vesztésre áll a törökök elleni háborúban

Törökország el akarja hódítani a turistákat a görögöktől és a spanyoloktól.

Törökország egyre inkább vonzza a külföldi turistákat, akik újabban nem szívesen mennek Spanyolországba, vagy Görögországba a takarékossági intézkedések miatt immár rendszeressé váló – olykor heves utcai összecsapásokkal is járó – tiltakozó akciók okozta kellemetlenségektől tartva. “Törökországnak, mint legfőbb déli versenytársainak, megvan mindazon adottsága, ami idevonzza a külföldieket, csak olcsóbban” – mondják antalayai vendéglősök. Ezt alátámasztják a statisztikai adatok: a török idegenforgalmi minisztérium adatai szerint júniusban hét százalékot meghaladó mértékben 3,5 millióra nőtt a Törökországba látogató vendégek száma az egy évvel korábbihoz képest.

Ezzel szemben az adósságválság és a sorozatos sztrájkok sújtotta Görögország – amely egy-két évvel ezelőtt a legkedveltebb európai úti célnak számított – kénytelen tudomásul venni, hogy elmaradoznak a vendégek: az ország 240 milliárd eurót kitevő GDP-jének nagyjából 20 százalékát adó szektor bevételei az idén 7-8 százalékkal csökkenhetnek, miután tavaly – a válság miatt – már amúgy is 10 százalékkal zsugorodtak. Bár a szállodák mérsékelték áraikat, visszaesőben a két legfontosabb piacról, Nagy-Britanniából és Németországból érkezők száma. Halódik a belföldi turizmus is a megszorító intézkedések miatt.

Spanyolországban is komolyan tartanak az idegenforgalmi bevételek csökkenésétől, mert ott is napirenden vannak a munkabeszüntetések a megszigorító intézkedések miatt. Sztrájkoltak már a vasutasok, a metródolgozók, a közalkalmazottak, és most a légiirányítók szakszervezete készül letenni a munkát augusztus közepén. Az ágazati szakmai szövetség kiszámolta, hogy ha csak 30 százalékkal kevesebben jönnének, mint általában – Spanyolországba naponta átlagosan 164 ezren érkeznek, és 75 eurót költenek -, akkor az 39 millió euró bevételkiesést okozna. Számítások szerint csupán Nagy-Britanniában háromszázezer turistát tántoríthat el a sztrájk.

A spanyol idegenforgalmi szövetség egyébként már július közepén megkongatta a vészharagot, jelezvén: az idén tovább csökken az ágazat bevétele, már a harmadik egymást követő évben. Különösen a tengerparton pihenők száma csökken, mert olcsóbbá vált Törökország és Egyiptom. Spanyolországban a foglalkoztatottak 12 százaléka dolgozik az idegenforgalomban, ami a bruttó hazai termék (GDP) 12 százalékát adja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik