Nagyvilág

Tízfős orvoscsapatot lőttek szitává Afganisztánban

Tíz, szitává lőtt ember tetemére bukkantak egy észak-afganisztáni hegyvidéki területen. Közöttük van egy német, hat amerikai és még egy külföldi állampolgár, valamint két afgán tolmács.

A német hírügynökség értesülései szerint a német áldozat egy nő. A svájci székhelyű Nemzetközi Segítő Misszió (IAM), amely magát nonprofit keresztény szervezetként határozza meg, szombaton azt közölte, hogy az áldozatok valószínűleg az ő tagjai voltak. Egy szemészorvosokból, ápolónőkből és logisztikai szakemberekből álló csapatról van szó, amely a helyi közösség meghívására érkezett Nurisztánba, és orvosi munkájának befejezése után Kabulba tartott.

A szervezet igazgatója, Dirk Frans azt mondta, hogy a hat amerikai mellett egy német, egy brit és két afgán állampolgár tartozott a csoporthoz, amely két hétig dolgozott Nurisztán tartományban, majd Badahsán tartományon keresztül szándékoztak visszatérni az afgán fővárosba, mert úgy gondolták, hogy ez lesz a biztonságosabb útvonal számukra.

Az áldozatok a Pakisztánnal határos, isten háta mögötti erdős vidéken sátoroztak. Járműveiket hátrahagyva kerékpáron tartottak a Parun-völgy felé, amikor támadás érte őket.

A gyilkosok a kormányellenes tálib lázadók voltak. A kivégzés két héttel ezelőtt történhetett, de a holttesteket a hatóságok csak csütörtökön fedezték fel. Egyes hírek szerint egy afgán férfi túlélte a támadást, és sikerült eljutnia egy rendőrőrsre.

Zabihullah Mudzsahid tálib szóvivő szombaton azt közölte, hogy a tálibok „kilenc keresztény misszionáriust” öltek meg, akik bibliákat vittek magukkal, és a kereszténységet akarták terjeszteni. „Tízen voltak, köztük kilenc külföldi. A külföldiek között öt férfi és négy nő volt. A tízedik egy afgán férfi” – mondta a szóvivő. Azt állította, hogy a misszionáriusok titkos információkat gyűjtöttek a területen, az amerikaiaknak kémkedtek, és a tálibok titkos dokumentumokat találtak náluk.

Az IAM igazgatója azonban cáfolta ezeket az állításokat. Szervezete ugyanis nem folytat hittérítő tevékenységet. Mint mondta, a gyilkosság súlyosan érinti az Afganisztánban 1966 óta jelen lévő szervezet képességét arra, hogy folytatni tudja karitatív szolgálatát. Mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy nem kell beszüntetniük tevékenységüket, amelynek révén évente egymillió afgán jut segítséghez. Az IAM hivatalosan mindenesetre csak a teljes vizsgálat után tudja megerősíteni munkatársainak halálát.

Az afgán külügyminisztérium és az amerikai nagykövetség egyelőre nem tudta megerősíteni az áldozatok számáról és állampolgárságáról szóló értesüléseket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik