Nagyvilág

A távozó kolumbiai elnök feljelentette Chávezt Hágában

Egy nappal hivatalából történő távozása előtt, pénteken Álvaro Uribe kolumbiai elnök feljelentést tett venezuelai kollégája, Hugo Chávez ellen a Nemzetközi Büntetőbíróságon (ICC) - közölte Uribe ügyvédje.

Mint Jaime Granados Bogotában elmondta, a távozó kolumbiai elnök emberiesség elleni bűntettel vádolja Chávezt, amiért a baloldali venezuelai elnök – Uribe állítása szerint – menedéket nyújt a kormány ellen harcoló szélsőbaloldali FARC kolumbiai gerillaszervezet fegyvereseinek.

Uribe azzal is megbízta ügyvédjét, hogy tegyen feljelentést a venezuelai állam ellen az Amerika-közi Emberi Jogi Törvényszéken, amiért az területén megtűri a “terroristákat”.

A kolumbiai kormány július 22-én az Amerikai Államok Szervezetének washingtoni ülésén olyan dokumentumokat mutatott be, amelyek szerint a FARC mintegy 1500 gerillája venezuelai támaszpontokról kiindulva harcol a kolumbai kormány ellen. Chávez visszautasította a vádat, és teljesen megszakította országa amúgy is befagyasztott kapcsolatait Kolumbiával.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik