Nagyvilág

Özönvíz Lengyelországban

A délnyugat-lengyelországi, alsó-sziléziai vajdaságbeli Bogatynia városban a heves esőzés és viharok nyomán kiöntött a Miedzianka, a Nysa (Neisse) mellékfolyója. Az áradás következtében egy ember meghalt, sok lakost pedig ki kellett menekíteni.

Az árvíz halálos áldozata háza romjai között lelte halálát, vagy megfulladt. A városban egy hidat is elmosott az ár.
Tűzoltók és katonák csónakokon mentik az embereket a háztetőkről, munkájukat kétéltű járművek és helikopterek segítik. A szomszédos Németországból is érkeztek tűzoltók, hogy segítsék lengyel kollégáikat a mentésben. Andrzej Grzmelewicz polgármester közlése szerint „a helyzet drámai, és állandóan rosszabbodik, két óra alatt víz alá került a város háromnegyed része”.

Az özönvízszerű esőzések és viharok következtében péntek este Varsó több utcáját, több metróállomást, házak és kórházak pincéit is víz öntötte el. A tömegközlekedés néhány órán át szünetelt. A heves viharok súlyos károkat okoztak több dél- és kelet-lengyelországi vajdaságban, köztük a kis-lengyelországi, sziléziai és lublini vajdaságban.
Özönvíz Lengyelországban 1Májusban és júniusban Lengyelország területén két nagy árhullám vonult végig. Az áradások következtében 24 ember meghalt, 31 ezer embert kellett elköltöztetni, és 11 ezer épület összedőlt. Az árvíz következményeinek felszámolása még folyamatban van.

A szászországi Görlitz térségében, a Neisse német oldalán szombaton katasztrófariadót rendeltek el a folyó áradása miatt. Zittau város több része víz alá került, a lakosokat ki kellett költöztetni. Mozgósították a mentőket, tűzoltókat, és a térségbe indult Markus Ulbig szászországi tartományi belügyminiszter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik