Nagyvilág

Meghalt egy hegymászó a K2-n

Életét vesztette egy svéd alpinista pénteken a Pakisztán területén található, 8611 méter magas K2-csúcs megmászása közben.

Fredrik Ericsson svéd hegymászó péntek reggel halt meg, miután több mint ezer métert zuhant. A mellette haladó osztrák Gerlinde Kaltenbrunner, aki a világ egyik legjobb női alpinistájának számít, megszakította útját, és két-három másik hegymászó társával együtt elindult visszafelé.

Az expedícióban szintén részt vevő, de kőomlás miatt már csütörtökön visszainduló Ralf Dujmovits – aki Kaltenbrunner férje – számolt be a tragédiáról, és elmondta, hogy felesége már épségben eljutott az egyik pihenőhelyig. A hegymászók haladását végig nehezítette az erős havazás és a gyakori lavinák.

A 39 éves Kaltenbrunnernek már csak a K2-csúcs megmászása hiányzik ahhoz, hogy elmondhassa: az alpinizmus történetében ő a harmadik nő, akinek sikerült meghódítania mind a 14 nyolcezer méter feletti csúcsot.

A Himalájához tartozó Karakorum hegységben található K2 a világ második legmagasabb hegycsúcsa. Egy 2007-ben megjelent német tanulmány szerint a csúcsot meghódítani akarók 24 százaléka nem éli túl az expedíciót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik