Nagyvilág

Cementtel zárta el az olajkutat a BP

Cement bepumpálásával zárta le csütörtökön a Mexikói-öbölben szivárgó olajkútját a BP, amelyet egy nappal korábban nehéziszappal tömítettek el - jelentette be a cég.

A vállalat még vizsgálja, hogy a módszerrel tényleg sikerült-e megállítani az olajszivárgást, mielőtt megkezdik a kút végleges elfojtását. Az április huszadikán felrobbant olajkútból majdnem ötmillió hordónyi olaj szivárgott a tengerbe, az Egyesült Államok történetének legsúlyosabb természeti katasztrófáját okozva.

A BP közép-európai idő szerint csütörtök késő délután kezdte meg a cement bepumpálását a sérült olajkútba, amelyben egy nappal korábban nehéziszappal szorították le a feltörő olajat.

Ha a most bepumpált tömítés működik, a cement megkötése után a BP megkezdi az olajkút végső elfojtását. Két mentesítő járaton keresztül pumpálnak a kút aljába nehéziszapot és cementet, hogy alul zárják el a feltörő olaj útját. Ezt várhatóan augusztus közepére fejezik be.

A Deepwater Horizon nevű olajfúrótorony egy április huszadikán történt robbanás után két nappal süllyedt a tengerfenékre. Azóta 780 millió liter olaj ömlött a tengerbe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik