Nagyvilág

Naomi Campbell vallott a “véres gyémántokról”

Naomi Campbellt a hágai törvényszék előtt hallgatták meg a háborús bűnökkel vádolt Charles Taylor volt libériai elnöktől kapott ajándékok ügyében.

Naomi Campbell a Sierra Leone-i háborús bűnöket tárgyaló különleges hágai törvényszék előtt tett vallomásában csütörtökön azt mondta, nem tudta, hogy az 1997-ben a Dél-afrikai Köztársaságban Charles Taylor akkori libériai elnöktől ajándékba kapott kövek gyémántok voltak.

Campbell elmondta, hogy egy, a Nelson Mandela akkori dél-afrikai elnök által adott vacsora után már nyugovóra tért, amikor kopogtattak ajtaján. Két férfi állt az ajtóban, akik egy zacskót nyújtottak át neki, mondván: “ajándék az ön számára”. A topmodell azt mondta, hogy csak másnap reggel nyitotta ki a zacskót, amelyben “apró piszkos kövek” voltak. Az esetről beszámolt ügynökének, aki szerint a kövek gyémántok voltak.

A brit topmodellt tanúként idézték a törvényszék elé, hogy válaszoljon azokra az állításokra, amelyek szerint a vád alá helyezett volt libériai elnök “véres gyémántokkal” ajándékozta meg őt. Taylor a Sierra Leone-i lázadóknak küldött fegyverszállítmányokért cserében több millió dollár értékű csiszolatlan gyémántokat kapott.

A 62 éves Charles Taylort háborús bűncselekmények és emberiesség elleni bűntettek vádjával állították a különleges törvényszék elé.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik