Nagyvilág

Kiadják Mussolini naplóit

Hamarosan olvashatók lesznek Benito Mussolini 1935-39 közötti feljegyzései, mivel ősszel kiadják a történészek által vitatott eredetű kéziratot.

Öt éven át mindennap naplót írt a Duce az olasz Vöröskereszt által kapott naptárakba fekete tintával, és bár sorait kézzel írta, keveset javított a szövegen. Alig húzott át szót vagy törölt ki mondatot.

A szöveg az ötvenes éveiben járó fasiszta vezér személyes benyomásait őrizte meg, és számos meglepetést tartogat. Az utolsó hónapok feljegyzései arról tanúskodnak, hogy Mussolini egészen 1939-ig tartott a háborútól, és minden eszközzel megpróbálta elhárítani. A kevesek, akik már olvasták a naplókat, azt állítják, megdöbbentő, milyen véleménnyel volt Mussolini a hozzá hű katonai vezetőkről.

A Duce naplói novemberben jelennek meg a Bompiani kiadó gondozásában. Három éve tudni létezésükről, de a kiadónak mostanra sikerült megállapodni a naplók megtalálójával és Mussolini örököseivel. Mussolini naplói (I diari di Mussolini) címmel, összesen öt kötetben adják ki, novemberben az elsőt, majd félévenként mindig újabbat publikálnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik