Nagyvilág

Obama leállítja a harci bevetéseket Irakban

Az ígéreteknek megfelelően Irakban augusztus végére befejezik harci bevetéseiket az amerikai katonák, s az erőfeszítések zöme katonairól civil területre tevődik át - hangsúlyozza az amerikai elnök egy hétfői beszédében, amelyből előre nyilvánosságra kerültek részletek.

Barack Obama Atlantában, a rokkant amerikai veteránok konferenciáján fog felszólalni. Irakban szeptembertől 50 ezer amerikai katona marad, de ezek már nem vesznek részt hadműveletekben, hanem az iraki fegyveres erők kiképzésével, terrorelhárítással és az amerikai polgári tevékenység védelmével foglalkoznak majd, de a jövő év végére ők is távoznak.

“Elnökjelöltként megígértem, hogy felelősségteljesen véget vetek a háborúnak Irakban. Röviddel a hivatal átvétele után új stratégiát jelentettem be Irakról és a felelősség teljes átadásáról Iraknak. Világossá tettem, hogy 2010. augusztus 31-re Irakban véget érnek az amerikai harci bevetések. Pontosan ez az, amit csinálunk – úgy, ahogy meg lett ígérve, a terveknek megfelelően” – hangsúlyozza az elnök.

“A maradék munka elvégzésében is vannak még veszélyek. Vannak emberek, akik bombákkal és golyókkal akarják megszakítani a haladást. A könyörtelen igazság az, hogy még nem látni az amerikai áldozatok végét Irakban” – emlékeztet rá.
Obama beszédében szó lesz arról is, hogy az amerikai kormány miként akarja támogatni a veteránokat.

A 2003-ban kezdődött iraki háborúban több mint 4 ezer amerikai katona esett el, több mint 30 ezren megsebesültek, és 736 milliárd dollárt költöttek rá. A Fehér Ház szerint jelenleg 146 ezer amerikai katona szolgál Irakban és Afganisztánban, azaz jóval kevesebb, mint Obama hivatalba lépésekor, 2009 januárjában, amikor 177 ezer volt az összlétszámuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik