Nagyvilág

Nemzetközi vizsgálat az izraeli támadás miatt

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár bejelentette hétfőn, hogy nemzetközi vizsgálat indul a Gázába tartó segélyhajók ügyében, amelyeket Izrael májusban megtámadott, és ezzel kilenc ember halálát okozta.

Jeruzsálemben közölték, hogy Izrael együttműködik a vizsgálattal, és maga is részt vesz benne. Az ENSZ-főtitkár négy személyt kér fel a feladat elvégzésére. A testületet Geoffrey Palmer volt új-zélandi kormányfő és a hivatalából távozóban lévő Álvaro Uribe kolumbiai elnök vezeti majd, és lesz egy-egy török és izraeli tagja is. Az utóbbiak kiléte még nem ismeretes.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kormánya tájékoztatta Ban Ki Munt, hogy Izrael részt vesz a vizsgálatban – mondta egy jeruzsálemi kormányszóvivő, aki szerint “biztosak benne, hogy a tények mellettük szólnak, ezért egyáltalán nem okoz gondot egy szavahihető, objektív testület”.

A jeruzsálemi döntés a részvételről fordulatot jelent a korábbiakhoz képest, mert Izrael általában gyanakvással tekintett az ENSZ-re, és többször is részrehajlással vádolta a világszervezet bizonyos testületeit.

Törökország a maga részéről – mint azt egy kormányforrás tudatta – kedvezően fogadta mind az ENSZ-döntést a vizsgálatról, mind pedig az izraeli együttműködési készség kinyilvánítását.

A vizsgálóbizottság augusztus 10-én kezdi meg munkáját, és várhatóan szeptember közepére készül el az első jelentésével.

Az izraeli haditengerészet kommandósai május 31-én megtámadtak egy török hajót, amely az izraeli blokád ellenére négy másik hajóval együtt megpróbált segélyt bejuttatni Gázába. Összetűzés alakult ki, amelyben kilenc aktivista életét vesztette, sokan megsebesültek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik