Nagyvilág

Cameron nem kér bocsánatot

David Cameron nem kér bocsánatot Pakisztánt bíráló nyilatkozata miatt, amikor a héten Londonban találkozik Aszif Ali Zardari pakisztáni elnökkel - vált ismertté a brit miniszterelnök környezetéből származó információk alapján hétfőn Londonban.

A kormányfő nem hátrál ki a véleménye mögül, amely szerint megengedhetetlen, hogy Pakisztán előmozdítsa a terrorizmus exportját Indiába, Afganisztánba vagy máshová, és “két vasat tartson a tűzben” – fogalmazott egy magas rangú tisztviselő.

Cameron múlt heti indiai látogatása során bírálta Pakisztánt. Kijelentései feszültséghez vezettek, Pakisztánban tüntettek a brit kormányfő kijelentései ellen, ellenzéki pártok pedig nyomást gyakoroltak Zardari elnökre, hogy halassza el londoni útját.
A pakisztáni titkosszolgálat képviselői lemondták londoni látogatásukat, és Juszuf Raza Gilani miniszterelnök is bírálta Cameront “felelőtlennek” minősített kijelentései miatt. A hírek szerint Zardari elnök ugyanakkor kész megvitatni a brit vezetés által hangoztatott állításokat, és azon lesz, hogy tisztázza a brit miniszterelnök “téves meglátásait”.

David Cameront hazájában is bírálták. David Miliband volt külügyminiszter szerint a kormányfőnek fel kellene ismernie, hogy Pakisztán évek óta küzd a terrorizmussal, ahelyett, hogy rávilágított az afganisztáni táliboknak titokban nyújtott segítségről szóló állításokra.

Zardari kedden kezdi meg nagy-britanniai látogatását, David Cameronnal pénteken találkozik. A brit kormány álláspontja szerint a miniszterelnök által mondottak nem a pakisztáni kormánynak szóltak, és nem számít arra, hogy Cameron kijelentései miatt hosszabb távon romlana a két ország kapcsolata.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik