Nagyvilág

Véget ért az országot bénító sztrájk

Befejeződött Görögországban a fuvarozók sztrájkja - közölte vasárnap késő délután a fuvarozók szakszervezetének elnöke.

A hét napig tartó sztrájk súlyos fennakadásokat okozott a görögországi üzemanyag-ellátásban a forgalmas turistaszezon közepén. A kormány katonai járművekkel biztosította az üzemanyag-ellátás egy részét.

A szakszervezeti vezető vasárnapi tájékoztatása szerint hétfőn a fuvarozók felveszik a munkát, az érdekképviselet vezetői pedig tárgyalásokba bocsátkoznak a kormánnyal. Mindamellett jelezte: lehetnek még sztrájkok, ha a kormány “kihátrál ígéreteiből”, de nem részletezte, milyen ígéretekről van szó.

A sofőrök egy uniós rendelkezés ellen tiltakoznak. Brüsszel az úgynevezett zárt szakmák megnyitását írja elő a vitatott rendelkezéssel. Ilyen foglalkozás a teherautó-sofőröké is Görögországban. A hatóságok közel 40 éve egyetlen új iparűzési engedélyt sem adtak ki erre a tevékenységre, a vállalkozók így kénytelenek egymás között kereskedni az engedélyekkel, amelyek ára a teherautó nagyságától függően akár a 300 ezer eurót is elérheti. Azzal viszont, hogy a kormány fokozatosan liberalizálni kívánja a területet, elveszítheti értékét a kezdő befektetés.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik