Nagyvilág

Sorozatos robbanások ölnek Kínában

Több mint húszan meghaltak az elmúlt két nap robbanásai miatt Kína különböző részein, egy bányához tartozó munkásszállónál, egy adóhivatali irodánál és egy fodrászüzletben.

Eddig tizenhét halálos áldozata van az észak-kínai Linfen város szénbányájánál történt robbanásnak és legalább négy ember vesztette életétét Hunan tartomány székhelyén egy adóhivatali iroda elleni merényletben. Északkelet-Kína nagy városában, Csangcsunban pedig egy halottja volt annak a robbanássorozatnak, amely egy fodrászüzletet rombolt le.

A sanhszi tartományi Linfenben illegálisan tárolt robbanóanyag robbant be a Liukou szénbánya területén, a bányászok szállója közelében. Legkevesebb 17 ember meghalt, több mint húszan megsérültek, közülük nyolcan súlyosan. Utóbbiak nincsenek életveszélyben. A kutatást és a mentést a helyszínen befejezték, a nyomozás még tart, de történtek felelőseként egy gyanúsítottat már őrizetbe vettek.

Hunan fővárosában, Csangsaban négyen meghaltak, 19-en megsérültek az egyik kerületi adóhivatal harmadik emeleti irodájában még pénteken délután történt robbanás következtében. Az épületet kiürítették, a környéket lezárták, folyik a vizsgálat. Szemtanúk elmondása szerint a harmadik emelet ablakai betörtek, a lépcsőházban hatalmas vérfoltokat láttak. A rendőrség tájékoztatása szerint alapos a gyanúja annak, hogy előre eltervezett bűncselekmény történt.

Csilin tartomány székhelyén, Csangcsunban egy fodrászműhelyben robbanássorozat következtében egy ember meghalt, húszan – köztük négy tűzoltó – megsérültek. A tűzoltók és a helyi gázszolgáltató szakemberei tovább dolgoznak a helyszínen. A detonáció miatt negyven méteres körzetben törtek be az ablakok. A városi kormányzat további részleteket a robbanás okáról egyelőre nem közölt.

Szerdán a kelet-kínai Nanking városában egy bontás alatt álló műanyaggyártó üzemnél történt nagy erejű robbanás, aminek eddig 13 halálos áldozata, 120 sérültje van. Négy embert, köztük a bontási munkák biztonsági felelőseit őrizetbe vettek. A robbanást egy megsértett gázvezetékből szivárgó gáz okozta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik