Nagyvilág

Román megbízott a kitoloncolt romák visszafogadása ügyében

A román kormány a kitoloncolt romák visszafogadása és beilleszkedése ügyében illetékes megbízottat nevezett ki Valentin Mocanu munkaügyi államtitkár személyében.

Mocanu a kormány megbízottjaként „a romák gondjaival foglalkozik a francia-román kétoldalú kapcsolatok keretében” – erősítette meg a román kormány sajtóhivatala szombaton Bukarestben.

Pierre Lellouche francia Európa-ügyi államtitkár még aznap üdvözölte a kinevezést. „Nagyon elégedettek vagyunk a kinevezéssel, ezt már februári bukaresti látogatásom óta sürgettem a román kormánynál” – mondta Lellouche a francia hírügynökségnek.

„Most arra számítok, hogy Románia a romák visszailleszkedését segítő intézkedéseket hoz, és szükség lenne kiegészítő forrásokra az igazságügyi és rendőri együttműködésben is a Franciaországban működő román csempészhálózatok felgöngyölítéséhez” – tette hozzá. Lellouche legutóbb szerdán nehezményezte, hogy még mindig nincs megbízottja az ügynek a román kormányban.

A francia kormány szerdán úgy határozott, hogy három hónapon belül felszámolják a mintegy 600 franciaországi illegális cigánytelep mintegy a felét, valamint azt, hogy haladéktalanul kitoloncolják azokat a külföldi, elsősorban romániai és bulgáriai romákat, akik összeütközésbe kerültek a törvénnyel.
A román külügyminiszter csütörtökön közölte, hogy felvilágosítást kért Franciaországtól a tervbe vett intézkedésekről annak érdekében, hogy megállapíthassa ezek összeegyeztethetőségét a szabad mozgásnak az Európai Unió által garantált jogával. A tervezett intézkedéseket emberi jogi szervezetek is bírálták.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik