Nagyvilág

Izrael visszatámadt

Izraeli harci gépek csapást mértek péntek este a Gázai övezetre, válaszul arra, hogy a nap folyamán az övezetből egy rakétát lőttek ki Askelón izraeli városra. A Hamász katonai szárnya szombaton megtorlást helyezett kilátásba.

Az izraeli légitámadásban – amely során rakétákkal támadtak különböző célpontokat – egy férfi meghalt, 11-en megsebesültek – közölték szemtanúk és palesztin kórházi források. A Hamász palesztin radikális szervezet egyik vezetője elmondta, hogy a halott – aki a szervezet tagja volt – egy gépkocsiban tartózkodott éppen, egy menekülttábor mellett, amikor az autót találat érte.

A Hamász katonai szárnya, az Ezzedín al-Kasszám Brigádok szombaton közleményt adott ki, amelyben fogadkozott, hogy bosszút áll a 42 éves Isza al-Batran, a szervezet egyik katonai parancsnoka és rakétakészítő szakértője haláláért. A közlemény szerint az izraeli rakétacsapások sebesültjei közül nyolcan a szervezet támogatói, hárman pedig polgári lakosok voltak.
Izrael már korábban is megpróbált végezni al-Batránnal az AFP jelentése szerint. Felesége és öt gyereke a Gázai övezet elleni, 2008-2009 telén végrehajtott izraeli offenzíva során haltak meg, amikor csapást mértek a lakóházára.

Az izraeli gépek támadták a Hamász biztonsági erőinek egyik épületét, egy kiképzőtáborát, majd az övezet és Egyiptom határán létesített csempészalagutakat is célba vették. Az izraeli hadsereg megerősítette a légitámadások tényét, és közölte, az Askelónt ért támadást torolták meg vele.

A hadsereg minden olyan esetben, amikor Gázából kilőtt rakéta csapódik területére, megtorló csapást mér az övezetre.
Az Askelónra néhány órával korábban kilőtt rakéta emberéletben nem okozott kárt, de anyagiakban igen. Egy lakóépületet talált el, és megrongált több gépkocsit. Askelón polgármestere szerint az izraeli hadseregnek a Gázai övezet ellen 2008 végén indított és három hétig tartó hadjárata óta ez volt a legsúlyosabb támadás a város ellen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik