Nagyvilág

Palesztin rakéta csapódott be Izraelben

A Gázai övezetből elindított rakéta csapódott be pénteken Askelón izraeli városban, emberéletben nem okozott kárt a csodával határos módon, de anyagiakban igen.

A 122 milliméteres rakéta egy lakóépületet talált el, és megrongált több gépkocsit. A ház lakóit sokk érte – mondta el az állami rádióban a város polgármestere, aki szerint a légoltalmi szirénák a becsapódás előtt megszólaltak. Az izraeli hadseregnek a Gázai övezet ellen 2008 végén indított három hétig tartó hadjárata óta ez volt a legsúlyosabb támadás a város ellen. Askelón 122 ezer lakosú és 18 kilométerre van a Gázai övezettől északra.

Egyelőre egyetlen szervezet sem jelentkezett, hogy emberei hajtották volna végre a támadást. Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette, hogy „nagyon komolyan” veszik a támadást. A külügyminisztérium közölte: Izraelnek joga van válaszolni, akkor, és oly módon, ahogy jónak látja. Az ENSZ közel-keleti megbízottjának szóvivője „teljesen elfogadhatatlan terrorista cselekedetnek” minősítette a civilek elleni támadást.
Izrael ilyen esetekben rendre megtorló légitámadásokat szokott végrehajtani az övezet ellen. A gázai offenzíva óta jelentősen megcsappant az Izrael elleni palesztin támadások száma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik