Nagyvilág

Könnygázzal oszlatták a görög sofőröket

A görög rendőrség könnygázt vetett be csütörtökön az athéni közlekedési minisztérium épülete előtt tüntető sztrájkoló teherautó-sofőrök szétoszlatására. A demonstráció további incidens nélkül véget ért.

Görögországban az üzemanyag-szállító teherautósofőrök negyedik napja tartó sztrájkja miatt komoly benzinhiány lépett fel, ami minden ágazatot sújt. A kormány szerdán megelégelte ezt, és kötelezte a sofőröket a munkafelvételre.

Az üzemanyag-szállítók azért sztrájkolnak, mert a kormány liberalizálni akarja az üzemanyag-szállítást a gazdasági reform keretében, amelyet az Európai Unió és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) kényszerít az országra a neki nyújtott hitelkeret fejében. Az üzemanyag-szállításra nagyon szigorú szabályok vonatkoznak.

A hatóságok azonban évtizedek óta nem adnak ki új engedélyt erre a tevékenységre, ezért a sofőrök egymás között kénytelenek adni-venni az engedélyeket. Azzal, hogy a kormány liberalizálja az engedélykiadást, semmivé válik a sofőrök akár 150 ezer eurót is elérő kezdeti befektetése a vállalkozási engedélybe.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik