Nagyvilág

Hírszerzői botrány a cseh hadseregben

Mindhárom tábornok most azt állítja, hogy nem tudott irodavezetője orosz kapcsolatáról.

Hírszerzői botrány állt a cseh hadsereg három magas beosztású tábornokának néhány hónappal ezelőtti váratlan nyugdíjaztatása mögött – állítja a Mladá Fronta Dnes című cseh liberális napilap szerdán.

Frantisek Hrabal, Josef Sedlák és Josef Proks tábornokok nyugdíjba vonulását a tavalyi év végén jelentették be. Ez akkor nem keltett túl nagy figyelmet, bár néhányan furcsállották, hogy a tábornokok idő előtt nyugdíjba vonulnak. Hrabal az államfői katonai iroda főnöke volt, Sedlák a NATO mellett képviselte Csehországot, míg Proks a cseh vezérkari főnök első helyetteseként dolgozott.

Most kiderült: a három tábornok irodavezetője kapcsolatot tartott fenn egy orosz hírszerzővel, aki általa számos bizalmas értesüléshez jutott. Hogy mi mindent sikerült barátnőjétől megtudnia az orosz hírszerzőnek, az egyelőre nem világos. Azt viszont már tudni, hogy az orosz spion azonnal eltűnt Csehországból, a cseh katonahölgy – őrnagyi rangban – pedig elhagyta a hadsereget.

Mindhárom tábornok most azt állítja, hogy nem tudott irodavezetője orosz kapcsolatáról.

A cseh sajtó szerint az orosz hírszerzést Csehországban az utóbbi időben leginkább a tervezett, de időközben lemondott amerikai radarállomás, a temelíni atomerőmű és a gazdasági-tudományos információk érdekelték.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik